Враження від напою залежать ще й від його
подачі. І хоча різниці між пивом з пляшки і розливним зазвичай немає, в пабах воно здається
смачнішим. Просто досвідчені бармени вміють подавати напій правильно. І якщо вам хочеться
відчути повноту ароматів, приготуйтеся знайти відповідний келих або кухоль.
Сніфтер
Схожий на коньячний
келих на тонкій ніжці, що звужується догори. Його форма ідеальна для розкриття характеру
міцного пива з потужною хмелевою або ефірною ароматикою. У широкому знизу та звуженому
зверху келиху можна збовтати пиво для отримання інтенсивного аромату. Крім того, він добре
лежить в руці, а під впливом тепла тіла пиво нагрівається до оптимальної температури.
Сніфтер підійде для доппельбоків, вайценбоків, айсбоків, різних міцних елів, імперських IPA
і загалом для будь-якого пива міцністю вище 6%. З такого келиха відмінно буде питися
Grimbergen Blonde.
Кубок
З бельгійським пивом
асоціюються чаші і кубки. Вони взаємозамінні, але є невелика відмінність: кубки роблять з
більш тонкого скла, а чаші — з більш важкого і товстого. Зсередини на поверхні скла на дні
можуть бути варіації: нерівність скла збирає бульбашки газу, і пиво красиво виграє в келиху.
Чаші і кубки підходять для бельгійських елів — звичайних, дуббелів, тріпелів, квадрюпелів. В
кубках також нерідко подають берлінер-вайсе з сиропом або без нього. І нарешті, чаша або
кубок стане гідним обрамленням для стаутів. Також варто спробувати з кубка
Grimbergen Double-Ambrée, Grimbergen Belgian Pale Ale.
Тюльпан
Під назвою «тюльпан»
ховаються кілька форм келихів, які об'єднує красива вигнута форма чаші, яка злегка
розширюється догори. У такому келиху добре розкривається аромат і створюється стійка піна.
Він підійде для найрізноманітніших стилів —стаутів, бельгійських елів і IPA. До того ж
тюльпани красиві і відмінно виглядають на фото. З них п'ють ламбік, гез, міцні елі і
різні пейл-елі. Для тюльпанів підійде вся лінійка Robert Doms — Blonde і
Бельгійський.
Вайцен
Це високий келих з
тонкого скла, який трохи звужується до основи, традиційно важить 12 унцій (340 г). Внизу
тонкий, вгорі злегка розширюється. Передбачається, що у вузькій нижній частині келиха
повинен збиратися дріжджовий осад, а в широкій верхній буде формуватися пишна піна. Цей
келих підходить для всіх видів пшеничного пива в німецькому стилі — дункельвайценів,
хефевайценів, крісталвайценів і навіть вайценбоків. Підійде він і для бельгійських вітів,
американських пшеничних елів. Також не стане помилкою, якщо ви будете наливати в нього
пільзнер або інший лагер. «Robert Doms Бельгійський», Kronenbourg 1664 Blanc і
«Львівське Лев Біле», Grimbergen Blanche найкраще розкриють свій смак і аромат у келисі
вайцен.
Пінта
Це келих конічної форми
з гладкими стінками. Келихи роблять з тонкого скла, вони легко миються і зручно складаються
в стоси по чотири-п'ять штук. Пінта — це оптимальний вибір для більшості повсякденних стилів
пива помірної міцності: IPA, APA, стаутів, пшеничного пива, інших елів і лагерів. Пінта може
бути британською (570 мл) або американською (470 мл) — залежить від виробника.
Радимо спробувати Kronenbourg 1664 Blanc.
Нонік-пінта
Покращена модель
пінтового келиха — нонік-пінта, впізнавана завдяки своїй формі: кільцевому потовщенню у
верхній частині келиха. Як і стандартна конічна пінта, нонік підходить для базових стилів
пива помірної міцності. Звичайно, з нонік-пінти найкраще пити Guinness.
Пивна кружка
Товсте скло,
потужна і зручна ручка, великий об'єм — одним словом, надійний. Можна пити відчутно холодне
пиво, і у вас не замерзнуть руки. Можна дзвінко цокатися з друзями і не турбуватися про
скло. Така кружка - символ Октоберфесту. Підходить для різних лагерів, таких як
«Львівське Світле», Lwiwske Exportowe і всіх сортів Baltika.